monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Piersi w delikatnym sosie z kanią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Od znajomej dostałam kanie i pierwsza moje myśl-usmażyć je jak kotlety ale potem pomyślałam,żeby zrobić coś po swojemu i w nowej formie i tak powstał ten pyszny obiad, a jak mąż się zajadał:))

Piersi w delikatnym sosie z kanią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piersi w delikatnym sosie z kanią

 

  • 4 duże kanie
  • 3 piersi z kurczaka
  • ½ cebuli
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • Sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego

 

Sposób przygotowania:

Piersi w delikatnym sosie z kanią
Mięso umyć i osuszyć. Każdą pierś rozkroić wzdłuż na pół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć każdy kawałek mięsa z obu stron. Zdjąć mięso z patelni. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kanie delikatnie pokroić na małe kawałki. W rondelku rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Lekko zeszklić. Dodać kanie i smażyć razem przez około 5 minut, często mieszając aby kanie się nie przypaliły. W miseczce wymieszać mąkę ze śmietanką i przelać do garnka. Wymieszać. Dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu przełożyć mięso i zagrzać je w sosie, podawać.
Piersi w delikatnym sosie z kanią
przyprawione mięso obsmażyć z każdej strony
Piersi w delikatnym sosie z kanią
cebulkę lekko zaszklić i dodać grzyby i smażyć dalej