Sposób przygotowania:
Kacze piersi w sosie śmietanowym z...
Miód mieszamy z oliwą i octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Kacze piersi (bez skóry) zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy prze 15 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie przez kolejne 40 minut w temperaturze 190-200 stopni (jeśli piersi są mniejsze, czas pieczenia należy zmodyfikować). 3-4 minuty przed końcem pieczenia piersi cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula będzie już rumiana dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy piersi z piekarnika i dajemy im "odpocząć". Do sosu dodajemy zamrożone blanszowane kurki (oczywiście mogą być świeże, ale skąd je teraz wziąć :-P), zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Piersi kroimy na około 1,5 cm kawałki i polewamy gorącym sosem.

