Kacze piersi w sosie orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do sosu włożyć piersi i zagotować z sosem. Podawać pokrojone na plasterki, polane sosem.

Kacze piersi w sosie orzechowym

Składniki:

Kacze piersi w sosie orzechowym

 

  • 4 piersi kacze
  • 150 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 50 ml brandy

 

Sposób przygotowania:

Kacze piersi w sosie orzechowym
Kacze piersi opłukać, osuszyć, natrzeć solą, ułożyć na patelni skórką do dołu. Smażyć 10 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut. Piersi zdjąć z ognia, odciąć z nich skórkę z tłuszczem i zlać z patelni tłuszcz. Po 10 minutach ponownie smażyć piersi po 6 minut z obu stron. Porzeczki opłukać, zalać 100 ml wody, gotować 10 minut, 1 łyżeczkę porzeczek odłożyć, pozostałe przetrzeć, dodać koncentrat pomidorowy, odłożone porzeczki, 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki i brandy. Doprawić sos cukrem, solą i pieprzem. Do sosu włożyć piersi i zagotować z sosem. Podawać pokrojone na plasterki, polane sosem.