Sposób przygotowania:
Kacze piersi w sosie orzechowym
Kacze piersi opłukać, osuszyć, natrzeć solą, ułożyć na patelni skórką do dołu. Smażyć 10 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut. Piersi zdjąć z ognia, odciąć z nich skórkę z tłuszczem i zlać z patelni tłuszcz. Po 10 minutach ponownie smażyć piersi po 6 minut z obu stron. Porzeczki opłukać, zalać 100 ml wody, gotować 10 minut, 1 łyżeczkę porzeczek odłożyć, pozostałe przetrzeć, dodać koncentrat pomidorowy, odłożone porzeczki, 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki i brandy. Doprawić sos cukrem, solą i pieprzem. Do sosu włożyć piersi i zagotować z sosem. Podawać pokrojone na plasterki, polane sosem.