Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Jogurtowo-cytrynowa grillowana pierś z kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki grillowaniu razem ze skórką, pierś z kurczaka jest niezwykle soczysta. Marynata na bazie jogurtu naturalnego, cytryny i curry nadaje jej wspaniały smak i kolor. Z dodatkiem lekkiej sałatki, tak przygotowany kurczak stanowi pyszny obiad.

Jogurtowo-cytrynowa grillowana pierś z kurczaka

Składniki:

Jogurtowo-cytrynowa grillowana pierś z kurczaka

 

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 100 g miksu sałat z rukolą
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Jogurtowo-cytrynowa grillowana pierś z kurczaka
1. Jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawę curry, oliwę i musztardę dokładnie wymieszać na gładką marynatę.

2. Umyte piersi kurczaka dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym, natrzeć solą i pieprzem i wrzucić do marynaty. Dokładnie natrzeć, także po skórką. Odłożyć na 20-30 minut do lodówki.

3. Piersi kurczaka grillować na patelni grillowej* na wolnym ogniu po około 5 minut z każdej strony (na rumiano). Podawać z ulubionymi dodatkami- ja wyłożyłam pokrojony filet na lekką sałatkę: na talerzach rozsypałam miks sałat, następnie ułożyłam pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość skropiłam jogurtem naturalnym. Smacznego!

*Jeżeli chcecie przygotować mięs na grillu należy owinąć je w folię aluminiową aby zachowało soczystość, grillować po 5 minut z obu stron na wolnym ogniu, następnie wyjąć z folii i grillować na grillu jeszcze 2 minuty od strony skórki.