Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Piersi z kurczaka w sosie cebulowym z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tymianek nadaje potrawie niesamowity aromat. Danie sycące, w sam raz na jesienno-zimowy obiad. Zamiast zupy cebulowej czasem używam prażonej cebulki (jest łatwiej dostępna).

Piersi z kurczaka w sosie cebulowym z tymiankiem

Składniki:

Piersi z kurczaka w sosie cebulowym z tymiankiem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 25 dag pieczarek
  • szklanka kremówki
  • zupa cebulowa w proszku
  • 1 jajko
  • płaska łyżka tymianku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w sosie cebulowym z tymiankiem
Mięso z kurczaka przekrawamy wzdłuż i na pół, żeby powstały 4 porcje. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Opruszamy solą i pieprzem.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się ładnie zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Warzywa ściągamy z ognia, gdy grzyby odparują z nadmiaru wody.

Piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pieczarkami i cebulą. W kremówce rozpuszczamy proszek z zupy cebulowej. Dodajemy surowe jajko i tymianek. Tak przygotowaną masę wylewamy na mięso.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 min.