przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Piersi z kurczaka z duszonymi porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smakowita pierś z kurczaka w porach i śmietanie

Piersi z kurczaka z duszonymi porami

Składniki:

Piersi z kurczaka z duszonymi porami

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z duszonymi porami
Pora myjemy, odcinamy ciemnozieloną część liści.Kroimy wzdłuż na cztery części, po czym kroimy w poprzek na kawałki grubości około pół centymetra. 30 g masła roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego pokrojone pory,połowę tymianku i solimy. Dusimy pod przykryciem ,aż pory będą szkliste. W międzyczasie piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na cieniutkie filety.Lekko je rozbijamy tłuczkiem do mięsa (ja pokroilam je na mniejsze kawałki), solimy, pieprzymy, posypujemy pozostałym tymiankiem.Obtaczamy w mące. Roztapiamy na patelni resztę masła i obsmażamy na nim lekko nasze filety.Kiedy pory są już miękkie, dodajemy do nich śmietankę. Powoli zagotowujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podsmażonego kurczaka wkładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut na małym ogniu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy mielonym pieprzem.Najlepiej, jeśli jest to świeżo zmielony pieprz. Potrawa super smakuje z pure ziemniaczanym lub ryżem.