Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka z dodatkami, które świetnie podbijają jej smak: szynką parmeńską i bakłażanem, zapieczone z żółtym serem.

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem

Składniki:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem

 

  • piersi z kurczaka - 7 małych lub 3-4 większe
  • 1/2 dużego bakłażana
  • 7 plastrów szynki parmeńskiej
  • 7 plastrów sera żółtego
  • oregano
  • sól
  • oliwa
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem

ETAP 1:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem
Bakłażany kroimy w plasterki, przyprawiamy i grillujemy

Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, solimy z obu stron i odkładamy na ok. 10 minut, aż pojawi się na nich "rosa". Wówczas bakłażany opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, oprószamy z obu stron oregano, skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron.

ETAP 2:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem
Piersi z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą

Mięso opłukujemy, osuszamy. Większe piersi z kurczaka kroimy na połówki, mniejsze pozostawiamy w całości. Mięso przyprawiamy z każdej strony solą. Grubsze filety możemy lekko rozbić tłuczkiem.

ETAP 3:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem
Piersi obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju

Mięso obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.

ETAP 4:

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i bakłażanem
Na każdej piersi z kurczaka układamy bakłażana, plaster szynki i ser

Filety przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Na każdym kawałku piersi układamy po plasterku bakłażana i szynki, a następnie po plastrze sera.
Danie pieczemy w 200 st. C przez 15 minut.