Sposób przygotowania:
Zapiekana kapusta z grzybami i orzechami
Grzyby zalewamy wodą tak , żeby je przykryły i gotujemy z dodatkom soli na małym ogniu przez około 30'. Odstawiamy razem z wywarem.
Cebulę drobno siekamy. W emaliowanym garnku (bez plastikowych elementów) rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulkę razem z majerankiem i kminkiem. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielką ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką oraz 2-3 listki laurowe i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Orzechy grubo ciekamy i mieszamy z kapusta.
Na wierzch ścieramy ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, włączając grzanie od góry.
Garnek emaliowany umieszczamy w piekarniku na kilkanaście minut, aż ser się zarumieni.
Serwujemy na ciepło.
Cebulę drobno siekamy. W emaliowanym garnku (bez plastikowych elementów) rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulkę razem z majerankiem i kminkiem. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielką ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką oraz 2-3 listki laurowe i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Orzechy grubo ciekamy i mieszamy z kapusta.
Na wierzch ścieramy ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, włączając grzanie od góry.
Garnek emaliowany umieszczamy w piekarniku na kilkanaście minut, aż ser się zarumieni.
Serwujemy na ciepło.