kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zapiekana kapusta z grzybami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie wigilijne. A gdyby odmienić nieco tradycyjną wersję zapiekając ją z serem i orzechami włoskimi? Chrupiące orzechy dodają potrawie ciekawego smaku i zróżnicowania konsystencji.

Zapiekana kapusta z grzybami i orzechami

Składniki:

Zapiekana kapusta z grzybami i orzechami

podstawowe

  • 1,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • duża biała cebula lub dwie mniejsze
  • łyżka mąki pszennej
  • 40 dag grzybów leśnych mrożonych (borowiki, prawdziwki itp)
  • sól, czarny pieprz, majeranek, kminek (cały), liście laurowe
  • ser do zapiekania
  • szklanka orzechów włoskich łuskanych

Sposób przygotowania:

Zapiekana kapusta z grzybami i orzechami
Grzyby zalewamy wodą tak , żeby je przykryły i gotujemy z dodatkom soli na małym ogniu przez około 30'. Odstawiamy razem z wywarem.

Cebulę drobno siekamy. W emaliowanym garnku (bez plastikowych elementów) rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulkę razem z majerankiem i kminkiem. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielką ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką oraz 2-3 listki laurowe i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Orzechy grubo ciekamy i mieszamy z kapusta.

Na wierzch ścieramy ser.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, włączając grzanie od góry.

Garnek emaliowany umieszczamy w piekarniku na kilkanaście minut, aż ser się zarumieni.

Serwujemy na ciepło.