Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z brokułami i szynkąETAP 1:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.
Wędlinę kroimy w kostkę.
Mozzarellę kroimy w plasterki.
ETAP 2:
Przygotowujemy sos: serek topiony i mleko umiezczamy w garnuszku, podgrzewamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy szczyptę soli, pieprz, czosnek suszony i oregano.
ETAP 3:
Makaron łączymy z brokułami i wędliną, mieszamy, umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy sos. Na wierzchu zapiekanki układamy plasterki mozzarelli.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.
Przed podaniem zapiekankę polewamy odrobiną ketchupu.