Sposób przygotowania:
Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim
Filety oprószyć solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki, obtoczyć w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron. Ostudzić.
Jarmuż myjemy, odsączamy i odcinamy zgrubiałe nerwy. Przesmażamy na maśle klarowanym aż lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę pokroić, przesmażyć na klarowanym maśle. Dodać starte warzywa korzeniowe i przesmażać razem około 5 minut aż lekko zmiękną. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wystudzić.
W naczyniu ułożyć warstwy: smażoną rybę, jarmuż, pierzynkę warzywną a na wierzch płat ciasta francuskiego. Płat ciasta najwygodniej jest wykroić na desce na kształt naczynia i ponacinać w kilku miejscach a następnie przenieść na wierzch dania. Całość można ozdobić wykrojonymi z reszty ciasta gwiazdkami.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 30 minut do zarumienienia.
Jarmuż myjemy, odsączamy i odcinamy zgrubiałe nerwy. Przesmażamy na maśle klarowanym aż lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę pokroić, przesmażyć na klarowanym maśle. Dodać starte warzywa korzeniowe i przesmażać razem około 5 minut aż lekko zmiękną. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wystudzić.
W naczyniu ułożyć warstwy: smażoną rybę, jarmuż, pierzynkę warzywną a na wierzch płat ciasta francuskiego. Płat ciasta najwygodniej jest wykroić na desce na kształt naczynia i ponacinać w kilku miejscach a następnie przenieść na wierzch dania. Całość można ozdobić wykrojonymi z reszty ciasta gwiazdkami.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 30 minut do zarumienienia.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2