kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej w cieście francuskim i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.

Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim

podstawowe

  • 3-4 filety z dorsza
  • mąka do obtoczenia
  • 2 średnie marchewki
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 600ml domowego przecieru pomidorowego lub dwie puszki pelatti
  • 300g jarmużu
  • płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim
Filety oprószyć solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki, obtoczyć w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron. Ostudzić.

Jarmuż myjemy, odsączamy i odcinamy zgrubiałe nerwy. Przesmażamy na maśle klarowanym aż lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę pokroić, przesmażyć na klarowanym maśle. Dodać starte warzywa korzeniowe i przesmażać razem około 5 minut aż lekko zmiękną. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wystudzić.

W naczyniu ułożyć warstwy: smażoną rybę, jarmuż, pierzynkę warzywną a na wierzch płat ciasta francuskiego. Płat ciasta najwygodniej jest wykroić na desce na kształt naczynia i ponacinać w kilku miejscach a następnie przenieść na wierzch dania. Całość można ozdobić wykrojonymi z reszty ciasta gwiazdkami.

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 30 minut do zarumienienia.
Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim
Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej w cieście francuskim i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.
Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim
Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej w cieście francuskim i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.