kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Placuszki z komosy, amarantusa z prażonym jabłkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zarówno komosa jak i amarantus maja mnóstwo wartości odżywczych ale też charakterystyczny, nieco ziemisty smak, który nie każdy go lubi. Można go jednak złagodzić poprzez wstępne ugotowania a następnie usmażenie w formie placuszków.

Placuszki z komosy, amarantusa z prażonym jabłkiem

Składniki:

Placuszki z komosy, amarantusa z prażonym jabłkiem

podstawowe

  • ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • ¾ szklanki amarantusa
  • 3 jajka M
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • sól
  • olej do smażenia

 

 

  • marakuja

Sposób przygotowania:

Placuszki z komosy, amarantusa z prażonym jabłkiem
Quinoę i amarantus opłukać na sitku ciepłą oda i ugotować w osolonym wrzątku w osobnych garnkach. Odcedzić i ostudzić i umieścić w misce razem z jajkami, mąką, chia, cukrem z wanilia i solą do smaku. Masa na placuszki powinna być dość gęsta i delikatnie rozlewać się na patelni.

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju nakładając porcję ciasta łyżką do zupy.

Prażone jabłka:

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. W małym garnku przesmażamy jabłka, na początku podlewając niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Gdy zmiękną dodajemy cukier (do smaku) i cynamon oraz łyżkę masła.

Przesmażamy, aż jabłka będą miękkie i geste.

Placuszki serwujemy na ciepło z prażonymi jabłkami i marakują.