Sposób przygotowania:
Placuszki z komosy, amarantusa z prażonym jabłkiem
Quinoę i amarantus opłukać na sitku ciepłą oda i ugotować w osolonym wrzątku w osobnych garnkach. Odcedzić i ostudzić i umieścić w misce razem z jajkami, mąką, chia, cukrem z wanilia i solą do smaku. Masa na placuszki powinna być dość gęsta i delikatnie rozlewać się na patelni.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju nakładając porcję ciasta łyżką do zupy.
Prażone jabłka:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. W małym garnku przesmażamy jabłka, na początku podlewając niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Gdy zmiękną dodajemy cukier (do smaku) i cynamon oraz łyżkę masła.
Przesmażamy, aż jabłka będą miękkie i geste.
Placuszki serwujemy na ciepło z prażonymi jabłkami i marakują.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju nakładając porcję ciasta łyżką do zupy.
Prażone jabłka:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. W małym garnku przesmażamy jabłka, na początku podlewając niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Gdy zmiękną dodajemy cukier (do smaku) i cynamon oraz łyżkę masła.
Przesmażamy, aż jabłka będą miękkie i geste.
Placuszki serwujemy na ciepło z prażonymi jabłkami i marakują.
ciasteczka
skuter5
biedroneczki
Czekoladka 2