bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kurczak z warzywami po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kurczak przyrządzony z warzywami chińskimi z ryżem jest bardzo pożywnym i sycącym daniem. Danie to robię gdy mam mało czasu, jest szybkie.

Kurczak z warzywami po chińsku

Składniki:

Kurczak z warzywami po chińsku

 

  • 2 piersi z kurczaka

 

  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej

 

  • 2 łyżki sosu sojowego

 

  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

 

  • 0,5 łyżeczki curry

 

 

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami po chińsku
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa, zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, słodką i ostrą papryką, dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowani. Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami.