Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Piersi z piekarnika z serem i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chudy obiad, dietetycznie przyrządzone mięso, praktycznie bez tłuszczu, o bogatym smaku, podane z sałatką i serkiem fromage

Piersi z piekarnika z serem i pomidorem

Składniki:

Piersi z piekarnika z serem i pomidorem

 

  • pierś z kury
  • kawałki pomidora
  • plaster sera ulubionego
  • serek fromage - np almette pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Piersi z piekarnika z serem i pomidorem
Pierś myjemy, obieramy z zyłek, przerostów czy tłuszczyku. Odkrawamy polędwiczke i lekko rozpłaszczamy mięso trzonkiem noża. W naczyniu mieszamy mieso z przyprawami i oliwą, wcieramy je w mięsko i dajemy na 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym ukladamy filet/y i nakrywamy je folią aluminiową. Wkladamy do piekarnika na 20-25 minut. Kiedy sprawdzimy mięso, dowiemy się że straciło surowość, kladziemy na nie ser i pomidora , ustawiamy górną grzałkę i do roztopienia sera tzymamy jeszcze w piekarniku. Podajemy z sałatką i serkiem fromage, ja lubię połączenie mięsa drobiowego z takimi serkami, a liczy on sobie niewiele kalorii przy cyzm dodaje pysznego smaku i dobrze współgra z tak podaną piersia z kury. Smacznego