Sposób przygotowania:
Pierwsze ,, koty za płoty ,,czyli Obento
Jajka na twardo uformować w foremkach do jajek ( ja zrobiłam rybkę i samochodzik ) .Osolić wodę . Wyciąć z nori 3 paski i jeden trójkąt .Maczać dłonie w osolonej wodzie i formować owale na Onigiri ( kanapki ryżowe ). Obtaczać w Furikake jajecznym ( posypce jajecznej.) Opasać paskami nori ( zrobiłam takie 2 ) . Uformować owal z ryżu ( jak jajko ) przepasać paskiem tworząc obręcz przez środek . Uformować ryż w trójkąt , obtoczyć wFurikake rybnym ( posypce rybnej ) - ułożyć na trójkącie nori, zagiąć tak by utworzyła się kieszeń - docisnąć by się zlepiło . Wyciąć z szynki, sera i ogórka ozdobne elementy . Układać wszystko w pudełeczku Obento wbijając w poszczególne elementy ,, grzebyki " i ,, szpilki ". Dekorować sałatą , szczypiorkiem, natką pietruszki . Położyłam dodatkowo 2 kulki cawiartu czerwonego. A teraz wrażenia : - Furikake jajeczne -smakuje jak żółtko ugotowanego na twardo jajka pokruszone i zmieszane z czymś w rodzaju Vegety , słonawe - może być-Furikake rybne -smakuje jak wędzona ryba zmieszana z czymś w rodzaju vegety - słone- ma intensywnie rybi zapach i to mi przeszkadza - smak może być-Nori- znam- pachnie wodą morską , smak lekko słonawy - w zasadzie neutralny- może byćJak Japończycy jedzą z tych pudełeczek nie mam pojęcia- mnie było nie wygodnie- przełożyłam na talerz .Zjadłyśmy z dipem majonezowym ( zupełnie nie po japońsku ) . Podejrzewam , że raczej będę te produkty używać tworząc fusion .Podoba mi się sposób podawania- smak nadam swój przez użycie części produktów typowo polskich.
wedith1