Sposób przygotowania:
Pierzynka
BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno.Stopniowo dodawać cukier i żółtka.Następnie dodać mąkę,kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec w temp.180*C przez ok.30-40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu (i po 2 dniach) ściąć wierzch biszkoptu i wydrążyć środek tak aby pozostawić spód i boki. MASA: Masło utrzeć na pulchna masę.Śmietanę ubić z cukrem pudrem.Lekko wymieszać masło,ubitą śmietanę i pokruszony wydrążony biszkopt.Wypełnić ta masą ciasto. PIERZYNKA: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szkl.wody.Śmietanę ubić z cukrem pudrem-dodać wystudzoną galaretkę.Pierzynke rozprowadzić na masę i udekorować wiórkami czekoladowymi.
teresa.rembiesa