zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Pierzynka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

BISZKOPT NALEŻY UPIEC DWA DNI WCZEŚNIEJ !!!!!

Pierzynka

Składniki:

Pierzynka

 

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 9 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1/2 l śmietanki kremówki (36%)
  • cukier puder
  • PIERZYNKA:
  • 1/2 l śmietanki kremówki (36%)
  • 1 czerwona galaretka
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierzynka
BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno.Stopniowo dodawać cukier i żółtka.Następnie dodać mąkę,kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec w temp.180*C przez ok.30-40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu (i po 2 dniach) ściąć wierzch biszkoptu i wydrążyć środek tak aby pozostawić spód i boki. MASA: Masło utrzeć na pulchna masę.Śmietanę ubić z cukrem pudrem.Lekko wymieszać masło,ubitą śmietanę i pokruszony wydrążony biszkopt.Wypełnić ta masą ciasto. PIERZYNKA: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szkl.wody.Śmietanę ubić z cukrem pudrem-dodać wystudzoną galaretkę.Pierzynke rozprowadzić na masę i udekorować wiórkami czekoladowymi.