Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pigwówka 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, domowa pigwówka o słodkim smaku

Pigwówka 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pigwówka 4

 

Sposób przygotowania:

Pigwówka 4
Owoce pigwy myjemy, usuwamy pestki, nie obieramy i odważamy 400 g. Wkładamy je do dużego słoika. Do słoika dodajemy cukier i laskę cynamonu. Całość zalewamy wódkę. Słoik zakręcamy i wstrząsamy kilkakrotnie tak, żeby cukier się rozpuścił. Całość odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy zawartość słoika wstrząsając nim. Po dwóch tygodniach nalewkę zlewamy np. przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub filtr do kawy. Pigwówka powinna postać około dwóch tygodni w butelce - dopiero po tym czasie powinno się ją podawać. Życzę smacznego ;)
Pigwówka 4
Owoce pigwy myjemy, usuwamy pestki, nie obieramy i odważamy 400 g.
Pigwówka 4
Wkładamy je do dużego słoika. Do słoika dodajemy cukier i laskę cynamonu.
Pigwówka 4
Całość zalewamy wódkę. Słoik zakręcamy i wstrząsamy kilkakrotnie tak, żeby cukier się rozpuścił.
Pigwówka 4
Po dwóch tygodniach nalewkę zlewamy np. przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub filtr do kawy.