Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Pijak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czyli jak kulturalnie posmakować alkoholu nie wlewając nic do kieliszka :)

Pijak

Składniki:

Pijak

 

  • Ciasto:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 250 g masła

 

  • Wódka
  • biszkopty

Sposób przygotowania:

Pijak
Ciasto:
Ubić białka z cukrem ,dodać żółtka,mąkę z proszkiem. Wymieszać.Wylać na blaszkę,upiec biszkopt w 150 syopniach przez 25 minut.

Masa:
Ugotować budynie,nie słodzić! wystudzić. Masło ubić z cukrem,aż będzie jasne.Budyń dodawać stopniowo do masła i ucierać.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem. Alkohol nalać do małej miseczki,maczać (niezbyt mocno,żeby się nie rozpadały)pojedynczo biszkopty i układać jeden koło drugiego na masie.Przykryć folią, Wstawić do lodówki na godzinę