„Pijak” (uproszczona wersja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wsypać mak i wiórki kokosowe. Całość wymieszać.Dużą b

„Pijak” (uproszczona wersja)

Składniki:

„Pijak” (uproszczona wersja)

 

  • Ciasto:
  • 7 białek,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 15 dag wiórków kokosowych,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
  • Krem:
  • 7 żółtek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 20 dag masła.

Sposób przygotowania:

„Pijak” (uproszczona wersja)
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wsypać mak i wiórki kokosowe. Całość wymieszać.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 170°C

Krem: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Mąkę rozprowadzić częścią zimnego mleka. Dodać do utartych żółtek, wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować. Na wrzące mleko wlać masę z mąką i żółtkami.

Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż krem zgęstnieje.

Miękkie masło ubić mikserem na puch. Dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń. Cały czas ubijać mikserem.

Na przestudzone ciasto nałożyć krem. Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w wódce wymieszanej z wodą.

Biszkopty polać polewą czekoladową.

Na każdy biszkopt położyć 1 rodzynek.

Uwaga! Jeśli ciasto chcemy podać w wersji dla dzieci, proponuję zamiast biszkoptów maczanych w alkoholu użyć pokrojone w paski brzoskwinie z puszki, które należy poukładać na kremie.

Wierzch ciasta zamiast polewy czekoladowej należy zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową (2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić w 3-3,5 szklankach gorącej wody).

Tagi:

ciasto mak