Sposób przygotowania:
„Pijak” (uproszczona wersja)
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wsypać mak i wiórki kokosowe. Całość wymieszać.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 170°C
Krem: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Mąkę rozprowadzić częścią zimnego mleka. Dodać do utartych żółtek, wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować. Na wrzące mleko wlać masę z mąką i żółtkami.
Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
Miękkie masło ubić mikserem na puch. Dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń. Cały czas ubijać mikserem.
Na przestudzone ciasto nałożyć krem. Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w wódce wymieszanej z wodą.
Biszkopty polać polewą czekoladową.
Na każdy biszkopt położyć 1 rodzynek.
Uwaga! Jeśli ciasto chcemy podać w wersji dla dzieci, proponuję zamiast biszkoptów maczanych w alkoholu użyć pokrojone w paski brzoskwinie z puszki, które należy poukładać na kremie.
Wierzch ciasta zamiast polewy czekoladowej należy zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową (2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić w 3-3,5 szklankach gorącej wody).
Krem: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Mąkę rozprowadzić częścią zimnego mleka. Dodać do utartych żółtek, wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować. Na wrzące mleko wlać masę z mąką i żółtkami.
Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
Miękkie masło ubić mikserem na puch. Dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń. Cały czas ubijać mikserem.
Na przestudzone ciasto nałożyć krem. Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w wódce wymieszanej z wodą.
Biszkopty polać polewą czekoladową.
Na każdy biszkopt położyć 1 rodzynek.
Uwaga! Jeśli ciasto chcemy podać w wersji dla dzieci, proponuję zamiast biszkoptów maczanych w alkoholu użyć pokrojone w paski brzoskwinie z puszki, które należy poukładać na kremie.
Wierzch ciasta zamiast polewy czekoladowej należy zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową (2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić w 3-3,5 szklankach gorącej wody).