2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pijana babka na czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna babeczka o zdecydowanym winnym aromacie, zachwyca smakiem i ciekawym wyglądem, wilgotna i mega kakaowa, pyszna!

Pijana babka na czerwonym winie

Składniki:

Pijana babka na czerwonym winie

 

  • Ciasto:

 

  • 4 małe jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • Polewa czekoladowa:

 

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki słodkiego wina
  • 1 listek żelatyny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pijana babka na czerwonym winie

ETAP 1:

Pijana babka na czerwonym winie
jajka miksuję z brązowym cukrem do białości

Jajka miksujemy z brązowym cukrem do uzyskania jasnej gęstej piany.

ETAP 2:

Pijana babka na czerwonym winie
do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, wlać słodkie wino

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem oraz kakao, dodać do masy delikatnie wymieszać, cienkim strumieniem wlać słodkie wino.

ETAP 3:

Pijana babka na czerwonym winie
do ciasta wsypać skórkę pomarańczową delikatnie wymieszać

Wsypać skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać szpatułką.

ETAP 4:

Pijana babka na czerwonym winie
babka w formie przed pieczeniem po upieczeniu udekorować

Tak przygotowane ciasto wylać do formy na babkę.

Piec około 50-55 minut w temp 170*c na grzaniu góra -dół. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy dopiero jak ostygnie.
Listek żelatyny zalać wodą,odcisnąć przełożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.

Wino zagotować z cukrem i kakao, gdy dobrze się połączy zestawić z ognia dodać płynną żelatynę i wymieszać. Udekorować polewą babkę zostawić do stężenia polewy.

Słodkich wypieków!