Sposób przygotowania:
Pijana babka na czerwonym winieETAP 1:
Jajka miksujemy z brązowym cukrem do uzyskania jasnej gęstej piany.
ETAP 2:
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem oraz kakao, dodać do masy delikatnie wymieszać, cienkim strumieniem wlać słodkie wino.
ETAP 3:
Wsypać skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać szpatułką.
ETAP 4:
Tak przygotowane ciasto wylać do formy na babkę.
Piec około 50-55 minut w temp 170*c na grzaniu góra -dół. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy dopiero jak ostygnie.
Listek żelatyny zalać wodą,odcisnąć przełożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.
Wino zagotować z cukrem i kakao, gdy dobrze się połączy zestawić z ognia dodać płynną żelatynę i wymieszać. Udekorować polewą babkę zostawić do stężenia polewy.
Słodkich wypieków!