reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Śmietanowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto przygotowuje sie go szybko i jeszcze szybciej znika, ale też najsmaczniejszy jest zaraz po wystudzeniu:)

Śmietanowiec

Składniki:

Śmietanowiec

 

  • Ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny "Palmy"
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski

 

  • Masa śmietanowa:
  • 3 pojemniki śmietany 18% po 330 g każdy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec

przygotowanie

Śmietanowiec
składniki ciasta siekamy, a potem szybko zagniatamy

Wszystkie składniki ciasta siekamy, a jak zrobi sie nam kruszonka wyrabiamy szynko rękami do połączenia sie składników.

Ciasto dzielimy na dwie części- jedną ścieramy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Drugą połowę wkładamy do lodówki.

Bierzemy sie za masę.

Śmietanę ubijamy z cukrem, wanilią i budyniem śmietanowym.

Osobno ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno

Białka dodajemy do śmietany w dwóch partiach i szybko łączymy.

Masę wylewamy na przygotowane ciasto.

Na górę ścieramy drugą połowę ciasta.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 -45 minut


Tagi:

ciasto