zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Niby zwykła babka ale jednak smaczna i idealna na świąteczny stół. Dodałam trochę białego wina do ciasta.

Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami

 

  • 150 g rodzynek
  • 1/2 szk białego słodkiego wina
  • 5 jajek ( M )
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 2 łyżki kakao ( czubate )
  • 50 g czekolady
  • 3/4 szk cukru
  • Polewa :
  • 1 szk cukru pudru
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego
  • rodzynki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami
Miękką margarynę utrzeć z cukrem a potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Wlać wino i wsypać wanilię i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski lub głębokiego talerza. Przesianą mąkę dodawać porcjami i ucierać ciasto a potem dodać płynną jeszcze czekoladę. Na sam konie wsypać rodzynki i wymieszać ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć do formy z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę piec około godziny do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną wystudzić, wyjąć na kratkę. Cukier puder utrzeć ze śmietaną, polać babkę ale część zostawić, dodać żółty barwnik i utrzeć aż barwnik się połączy z lukrem. Żółtym lukrem polać babkę i na sam koniec udekorować rodzynkami.
Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami
utrzeć ciasto na babkę dodając składniki .
Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami
ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki .
Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami
babkę upiec i wystudzić a potem wyjąć z formy
Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami
na koniec polać lukrem i udekorować rodzynkami