Sposób przygotowania:
Świąteczna babka czekoladowa z rodzynkami
Miękką margarynę utrzeć z cukrem a potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Wlać wino i wsypać wanilię i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski lub głębokiego talerza. Przesianą mąkę dodawać porcjami i ucierać ciasto a potem dodać płynną jeszcze czekoladę. Na sam konie wsypać rodzynki i wymieszać ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć do formy z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę piec około godziny do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną wystudzić, wyjąć na kratkę. Cukier puder utrzeć ze śmietaną, polać babkę ale część zostawić, dodać żółty barwnik i utrzeć aż barwnik się połączy z lukrem. Żółtym lukrem polać babkę i na sam koniec udekorować rodzynkami.
Anita1970
zewa
Dzięki za czujność, już edytuję przepis.
Ma być 350 g mąki :)
monikaT83
zewa
Dzięki Moniczko :)