KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Pijana babka - z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pijana babka to idealny deser dla dorosłych, skuszą się pewnie i Ci, którzy po słodycze sięgają rzadko. Polecam!

Pijana babka - z ajerkoniakiem

Składniki:

Pijana babka - z ajerkoniakiem

 

  • pół szklanki ajerkoniaku
  • 6 jaj
  • paczka cukru waniliowego
  • 30 dag mąki
  • 30 dag cukru pudru
  • pół szklanki oleju
  • trzy łyżki kakao
  • paczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pijana babka - z ajerkoniakiem
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do miski i ucieramy wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do jajek z cukrem, następnie wlewamy ajerkoniak i olej. Ubijamy na sztywną masę oddzielone wcześniej białka. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną pozostawiamy jasną, a drugą część mieszamy z kakao. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do natłuszczonej blachy wlewamy naprzemiennie białe i ciemne ciasto. Pieczemy ok. 45 minut. Smacznego!