Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pijana śliwka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto pijana śliwka - deser dla dorosłych

Pijana śliwka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pijana śliwka

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 2 małe budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny

 

  • Polewa:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • mleko

 

  • Oraz:
  • 40dag śliwek kalifornijskich ( ja użyłam śliwek ze śliwowicy)
  • spirutus

Sposób przygotowania:

Pijana śliwka
Śliwki pokroić w kostkę i zalać spirytusem - zostawić najlepiej na cała noc. Jeżeli dodajemy śliwki ze śliwowicy można ich dodać mniej ponieważ są mocno nasiąknięte alkoholem. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - ubić. Dodać 1-2 łyżki oleju. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut.Masa: Budynie ugotować na mleku z cukrem i cukrem waniliowym - ostudzić. Miękka margarynę utrzeć na puch, i dodać zimy budyń - utrzeć. Na końcu dodać pokrojone śliwki ( zostawić trochę do posypanie na górę ) - wymieszać. Wyłożyć na upieczony biszkopt wyrównać powierzchnie i posypał resztą śliwek. Czekoladę rozpuścić z 5-7 łyżkami mleka i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
Pijana śliwka
Białka ubić z cukrem dodać żółtka olej mąki i kakao upiec
Pijana śliwka
Margarynę utrzeć na puch dodać zimny budyń
Pijana śliwka
Do utartej masy dodajemy pokrojone śliwki namoczone alkoholem
Pijana śliwka
Masę wykładamy na biszkopt posypujemy sliwkami i polewamy roztopioną czekoladą