petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pijany Izydor-tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, delikatny, ale i aromatyczny tort Izydor. Doskonały na urodziny, ale i inne imprezy. Polecam.

Pijany Izydor-tort

Składniki:

Pijany Izydor-tort

na ciasto

  • 20 dkg kokosu,
  • 20 dkg maku (zmielić w młynku),
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2,5 łyzki maki,
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru.
  • herbatniki podłużne 2 opakowania
  • alkohol 50ml
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pijany Izydor-tort
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać mak i wiórki kokosowe. Wymieszać i piec 20-25 minut w temp. 200 stopni.

Zagotowac mleko z cukrem i do gotującego się wlać wymieszane składniki razem z żółtkami. Ugotowany budyń wystudzić. Do wystudzonej masys dodac margarynę i miksować do białości.

Biszkopt przekroić na pół. Mase wyłozyc na biszkopt. Układać herbatniki maczane w alkoholu. Na wierzchu posypać kakao i udekorować truskawkami.