Sposób przygotowania:
Pijany tort bezowy
Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce cukru oraz ocet. Masę ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie sztywna a następnie przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia z wykreślonymi wcześniej kołami. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim bezy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy Malibu, szczyptę soli oraz masło. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy. Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.
marietta