kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Pijany tort bezowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami.

Pijany tort bezowy

Składniki:

Pijany tort bezowy

 

  • Blaty bezowe:
  • 6 białek o temperaturze pokojowej
  • 300g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Łyżka białego octu winnego
  • Szczypta soli
  • Krem czekoladowy:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 30g masła
  • 2 łyżki Malibu
  • szczypta soli
  • 200ml śmietany kremówki
  • 250 serka mascarpone

 

  • Wiśnie w alkoholu (z nalewki)
  • Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania)
  • Listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pijany tort bezowy
Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce cukru oraz ocet. Masę ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie sztywna a następnie przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia z wykreślonymi wcześniej kołami. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim bezy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy Malibu, szczyptę soli oraz masło. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy. Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.