SUPERPRZEPIS

Urodzinowy tort z ajerkoniakiem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Urodzinowy tort z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (2)

Pyszny, lekko pijany torcik z ajerkoniakiem

Składniki:

Urodzinowy tort z ajerkoniakiem

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 op. cukru waniliowego
  • krem budyniowy:
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1/2 litra mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 1 op. kremu o smaku ajerkoniaku
  • dekoracja :
  • czekoladowe listki

 

Sposób przygotowania:

Urodzinowy tort z ajerkoniakiem
Żółtka oddzielić od białek i rozrobić z dwiema łyżkami wody. Do białek wsypać cukier i ubić na lśniącą pianę.Cały czas miksując dodać żółtka ,i przesiane maki z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt w kwadratowej tortownicy.Upieczony i zimny biszkopt przekroić na trzy placki. Ugotować budyń według opisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia .Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując na wysokich obrotach.Na końcu dodajemy alkohol wlewając małym strumieniem. Wsypać proszek kremu a smaku ajerkoniaku , wymieszać i przekładać biszkopty .Trochę kremu zostawić do dekoracji tortu.Tort udekorować listkami z czekolady.
Urodzinowy tort z ajerkoniakiem
Biszkoptowe placki przełożyć kremem i udekorować według własnego upodobania