Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pikantna pierś z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka z cukinią w ostrym sosie śmietanowym.

Pikantna pierś z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna pierś z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 duże plastry szynki wędzonej surowej
  • olej do smażenia
  • 15 dkg małej cukinii
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka marynaty do mięs klasycznej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 100 g gęstej śmietany 22 %

Sposób przygotowania:

Pikantna pierś z kurczaka
Plastry szynki pokroić w małą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić do niego kurczaka i szynkę, lekko je zrumienić. Cukinię pokroić razem ze skórką w małą kostkę, cebulę również pokroić w drobną kostkę. Cukinię z cebulą dodać do mięsa. Dodać też do niego trochę soli i pieprzu, przyprawę do mięs, marynatę i sos (jak   ktoś lubi bardzo ostre potrawy, może dać więcej sosu). Wymieszać, lekko podsmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać. Wlać      1/3 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.
Pikantna pierś z kurczaka
Pokrojona pierś z kurczaka wrzucona razem z szynką na rozgrzany olej.
Pikantna pierś z kurczaka
Pokrojona cukinia i cebula dodane do mięsa.
Pikantna pierś z kurczaka
Przyprawy i ostry sos dodane do mięsa z cukinią.
Pikantna pierś z kurczaka
Gęsta śmietana dodana do podsmażonej z cukinią piersi z kurczaka.