ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Papryka w zalewie z kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, łatwa, papryka w zalewie korzennej z kurkumą. Doskonale smakuje jako zakąska, na kanapki czy do obiadu.

Papryka w zalewie z kurkumą Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Papryka w zalewie z kurkumą

 

Sposób przygotowania:

Papryka w zalewie z kurkumą
Papryki oczyścić z gniazdek z nasiennych, dobrze opłukać, pokroić na większe kawałki do miski.

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować z 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsypać kurkumę, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy, ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia.

Do wyparzonych słoików wkładać paprykę do 3/4 wysokości słoika, zalewę zamieszać i chochelką wlać z zawartością do słoików.

Słoiki mocno zakręcić. Włożyć do piekarnika słoiki, który należy ustawić na 130C. Gdy temperatura będzie już gotowa to pasteryzować z 35 minut. W piekarniku wystudzić. Gotowe będą po około 3 tygodniach.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Papryka w zalewie z kurkumą
Paprykę pokroić na większe kawałki lub na drono, jak się lubi.
Papryka w zalewie z kurkumą
Zalewę gotować na średnim ogniu z 5 minut.
Papryka w zalewie z kurkumą
Kurkuma jest zdrowa i nadaje piękny złoty kolor zalewy.
Papryka w zalewie z kurkumą
Słoiki używam z odzysku, zxakrętki otwieram stukając np w parapet i się nie psują i są szczelne w nowych przetworach.
Papryka w zalewie z kurkumą
Papryka w zalewie z kurkumą
Papryka w zalewie z kurkumą