Sposób przygotowania:
Papryka w zalewie z kurkumą
Papryki oczyścić z gniazdek z nasiennych, dobrze opłukać, pokroić na większe kawałki do miski.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować z 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsypać kurkumę, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy, ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia.
Do wyparzonych słoików wkładać paprykę do 3/4 wysokości słoika, zalewę zamieszać i chochelką wlać z zawartością do słoików.
Słoiki mocno zakręcić. Włożyć do piekarnika słoiki, który należy ustawić na 130C. Gdy temperatura będzie już gotowa to pasteryzować z 35 minut. W piekarniku wystudzić. Gotowe będą po około 3 tygodniach.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować z 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsypać kurkumę, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy, ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia.
Do wyparzonych słoików wkładać paprykę do 3/4 wysokości słoika, zalewę zamieszać i chochelką wlać z zawartością do słoików.
Słoiki mocno zakręcić. Włożyć do piekarnika słoiki, który należy ustawić na 130C. Gdy temperatura będzie już gotowa to pasteryzować z 35 minut. W piekarniku wystudzić. Gotowe będą po około 3 tygodniach.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.