Sposób przygotowania:
Pikantna Wieprzowina W Karmelu
1. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy wieprzowinę, mieszając czekamy, aż zmięknie następnie dodajemy cebulę i smażymy. Gdy cebula zmięknie, odstawiamy na bok.
2. Do małego rondelka wsypujemy cukier oraz ¼ szklanki wody. Podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż uzyska karmelowy kolor. Dodajemy pozostałą wodę wraz z sosem rybnym, po czym mieszamy. Syrop gotujemy do momentu, kiedy odparuje duża część wody i stanie się gęsty.
3. Do woka ponownie wkładamy wieprzowinę, po czym polewamy ją powstałym syropem karmelowym. Doprawiamy przyprawą pięciu smaków i sambal oelek. Całość podsmażamy, kilka minut do czasu, aż duża część płynu odparuje.
4. Wieprzowinę porcjujemy do miseczek i posypujemy pokrojoną dymką. Danie podajemy z ryżem jaśminowym.
2. Do małego rondelka wsypujemy cukier oraz ¼ szklanki wody. Podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż uzyska karmelowy kolor. Dodajemy pozostałą wodę wraz z sosem rybnym, po czym mieszamy. Syrop gotujemy do momentu, kiedy odparuje duża część wody i stanie się gęsty.
3. Do woka ponownie wkładamy wieprzowinę, po czym polewamy ją powstałym syropem karmelowym. Doprawiamy przyprawą pięciu smaków i sambal oelek. Całość podsmażamy, kilka minut do czasu, aż duża część płynu odparuje.
4. Wieprzowinę porcjujemy do miseczek i posypujemy pokrojoną dymką. Danie podajemy z ryżem jaśminowym.
magdaprzed