Pikantna Wieprzowina W Karmelu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam wszystkim wielbicielom kuchni azjatyckiej. Przepis video: http://www.youtube.com/watch?v=M9P_iFJLvS0 Więcej: www.PrzepisyChinskie.pl

Pikantna Wieprzowina W Karmelu

Składniki:

Pikantna Wieprzowina W Karmelu

 

  • 600g karkówki wieprzowej , pokrojonej na kawałki
  • 1 duża cebula (200 g), pokrojona w duże paski
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1/3 szklanki białego cukru (75 ml)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka przyprawy sambal oelek
  • ¼ łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 2 łyżki drobno pokrojonej dymki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 porcje ryżu jaśminowego

 

Sposób przygotowania:

Pikantna Wieprzowina W Karmelu
1. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy wieprzowinę, mieszając czekamy, aż zmięknie następnie dodajemy cebulę i smażymy. Gdy cebula zmięknie, odstawiamy na bok.

2. Do małego rondelka wsypujemy cukier oraz ¼ szklanki wody. Podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż uzyska karmelowy kolor. Dodajemy pozostałą wodę wraz z sosem rybnym, po czym mieszamy. Syrop gotujemy do momentu, kiedy odparuje duża część wody i stanie się gęsty.

3. Do woka ponownie wkładamy wieprzowinę, po czym polewamy ją powstałym syropem karmelowym. Doprawiamy przyprawą pięciu smaków i sambal oelek. Całość podsmażamy, kilka minut do czasu, aż duża część płynu odparuje.

4. Wieprzowinę porcjujemy do miseczek i posypujemy pokrojoną dymką. Danie podajemy z ryżem jaśminowym.