justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Pikantna wieprzowina po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie dla miłośników ostrej i chińskiej kuchni. Bardzo wyraziste w smaku i pikantne. Propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenia

Pikantna wieprzowina po chińsku

Składniki:

Pikantna wieprzowina po chińsku

 

 

  • Sos
  • sos sojowy 10 łyżek
  • cukier brązowy 6 łyżek
  • sok z cytryny
  • woda 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Pikantna wieprzowina po chińsku

Przygotowanie mięsa

Pikantna wieprzowina po chińsku
Polędwica wieprzowa obtoczona w mące ziemniaczanej. Tak przygotowujemy mięso do smażenia

Mięso myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paski i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso, dokładnie mieszając.

Przygotowywanie warzyw

Pikantna wieprzowina po chińsku
Dusimy warzywa do miękkości pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Paprykę i por kroimy na duże kawałki.Wrzucamy na rozgrzany olej, doprawiamy solą i słodką papryką, czosnkiem i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Łączenie składników

Pikantna wieprzowina po chińsku
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i jeszcze chwilkę podsmażamy

Warzywa dodajemy do mięsa i obsmażamy razem 2 minuty. Dodajemy paprykę chili drobno pokrojoną.

Przygotowanie sosu

Pikantna wieprzowina po chińsku
Sos wlewamy po troszkę do potrawy, ciągle mieszając.

Składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy. Dodajemy stopniowo do mięsa i warzyw, ciągle mieszając. Gdy już zużyjemy cały sos, wyłączamy gaz. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu