turskawka

turskawka

Kucharz
[Przepisów: 2]

Pikantne francuskie kąski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantne francuskie kąski to idealna przystawka do podania zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pikantne francuskie kąski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne francuskie kąski

 

  • 5 cebuli
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • przyprawy: vegeta, chilli, pieprz
  • ciasto francuskie
  • żółtko jajka
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Pikantne francuskie kąski
Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w średnią kostkę i zarumieniamy na złoto. 2. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. 3. Z cebuli, mięsa mielonego i kukurydzy wyrabiamy farsz, doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i chilli. 4. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki / kółka / paski, wypełniamy farszem i zlepiamy małe pierożki (na zdjęciu kilka przykładowych sposobów sklejania ciasta z farszem). 5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ukłądamy na niej kąski. 6. Ciasto francuskie smarujemy żółtkiem jajka. 7. Kąski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy do momentu aż się ładnie zarumienią (około 30 - 40 minut).
Pikantne francuskie kąski
Cebulkę należy zeszklić na oleju na złoto.
Pikantne francuskie kąski
Mięso mielone podczas smażenia doprawiamy chilli.
Pikantne francuskie kąski
Farsz ukłądamy na kawałkach ciasta i zlepiamy.
Pikantne francuskie kąski
Można wycinać i lepić najróżniejsze kształty.