szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pikantne ogóreczki z chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, bardzo pikantne ogóreczki.

Pikantne ogóreczki z chili Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantne ogóreczki z chili

 

  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka chili
  • 1,5 szkl octu
  • 8 łyżek oleju
  • 2 główki czosnku
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

Pikantne ogóreczki z chili
Do tego przepisu wykorzystuje najmniejsze ogórki. Ogórki pokroić w ćwiartki lub na połówki, posypać solą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odlewamy sok, który ogórki puściły i dodajemy chili. Czosnek obieramy, kroimy w małe kawałeczki, plasteki najlepiej i dodajemy do ogórków. Całość mieszamy. Ocet gotujemy z cukrem i olejem i zalewamy tym przygotowane ogórki. Tak przygotowane odstawiamy na kolejen 6 godzin. Po tym czasie przekłądamy do słoików i zalewamy zalewą w której moczyły się ogórki. Pasteryzować 2 minuty.
Pikantne ogóreczki z chili
Przygotowane ogórki pasteryzujemy dwie minuty.