Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Udka z kurczaka na pikantno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak najlepiej smakuje wówczas, kiedy jest dobrze doprawiony. Ja uwielbiam kurczaka z chrupiącą, ostrą skórką.

Udka z kurczaka na pikantno

Składniki:

Udka z kurczaka na pikantno

 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml piwa
  • marynata pikantna Prymat
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka na pikantno
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. W miseczce łączymy ze sobą marynatę pikantną, roztarty czosnek, posiekaną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, keczup, koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy i piwo. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka, dokładnie mieszając udka w marynacie. Odstawiamy na 2- 3 godziny co jakiś czas mieszając zawartość miski. Następnie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą, obkładamy wiórkami masła i wstawiamy do nagrzanego do 180 piekarnika na 90 minut. Po upływie tego czasu mięsko powinno już być gotowe- pikantne, o chrupiącej skórce.