kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Pikantny sos.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos pasuje jako dodatek do makaronu,jednak nakłada się go mało gdyż jest dość pikantny

Pikantny sos.

Składniki:

Pikantny sos.

 

  • 3 marchewki
  • 1 świeży ogórek
  • 1 awokado
  • 1 papaja
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 stołowe łyżki sosu tabasco
  • pół szklanki winnego octu
  • 1 mała łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
  • 1 mała brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Pikantny sos.
Marchewki myjemy,czyścimy odcinamy końce i kroimy w kostkę przekładamy do malaksera.Papaje,papryczkę chili,świeży ogórek,awokado obieramy i kroimy w kostkę.Trzeba pamiętać o usunięciu pestek z papryczki chili.Wszystko miksujemy.Zmiksowana konsystencje przekładamy do garnka i zalewamy polowa szklanki octu winnego.Dodajemy 2 stołowe łyżki sosu tabasco,1 łyżeczkę sproszkowanej ostrej papryki w proszku,1 mała łyżeczkę brązowego cukru. Mieszamy składniki i gotujemy na małym ogniu prze około 25 minut. Żeby sos nam się nie przypalił od czasu do czasu mieszamy.Po ostudzeniu sos można przechowywać w ciemnej butelce w lodówce.

Tagi:

sosy awokado