zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2387]

Sos pieczarkowo - dyniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne jesienny sos do makaronu lub klusek śląskich. Dodatek dyni sprawia, że sos nabiera nowego i ciekawego smaku.

Sos pieczarkowo - dyniowy

Składniki:

Sos pieczarkowo - dyniowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo - dyniowy
Przygotować pieczarki i cebulę. Dynię i cebulę pokroić w kostkę a pieczarki dowolnie, mogą być plasterki lub ćwiartki. To zależy od wielkości pieczarek. W garnku lub szerokim rondlu rozgrzać olej.

Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na olej i smażyć aż pieczarki się lekko zrumienią. Potem podlać wodą, dodać przyprawy i dusić wszystko pod przykryciem około 20 minut.

Po upływie tego czasu zabielić sos śmietaną i zagotować go a na koniec wrzucić posiekany koperek.

Sos wymieszać i podawać z makaronem lub kluskami śląskimi.