Sposób przygotowania:
Sos mięsno - dyniowy do makaronu i ryżu
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso mielone, pokrojone warzywa. Smażymy przez około 10 minut i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dokładamy puree dyniowe i gotujemy przez około 20 minut, mieszamy.
Do garnka z sosem dokładamy pomidory i koncentrat pomidorowy gotujemy przez następne 10 minut, cały czas mieszamy. Na samym końcu dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gdy sos lekko przestygnie dodajemy miód i mieszamy, aż składniki sosu się połączą.
Do garnka z sosem dokładamy pomidory i koncentrat pomidorowy gotujemy przez następne 10 minut, cały czas mieszamy. Na samym końcu dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gdy sos lekko przestygnie dodajemy miód i mieszamy, aż składniki sosu się połączą.