Sposób przygotowania:
Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy
W garnuszku o grubym dnie roztopić masło i dodać olej. Usiekać koperek i rzeżuchę. Zasypać tłuszcz mąką i ziołami. Wymieszać. Dolewać wolno na przemian wywar i śmietankę cały czas mieszając by sos gęstniał równomiernie. Żółtko rozrobić w miseczce z kilkoma łyżeczkami ciepłego sosu i wlać do garnuszka. Energicznie roztrzepać. Doprawić sos do smaku solą , cukrem i pieprzem. Podawać do ryb, jajek, warzyw, mięs na parze , makaronu lub ryżu. * Wywar to : - rosół lub bulion -wywar mięsno- warzywny - wywary z gotowania pulpetów -wywar z gotowania warzyw - lub ostatecznie kostki bulionowej ** Ja podałam dziś do ryżu i gotowanego mięsa z kurczaka + gotowanej marchewki