Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przyjęło się , że sos koperkowy sos to sama łagodność. Nic bardziej błędnego. Już kilka razy udowodniłam, że wystarczy minimalny dodatek jakiejś przyprawy lub połączenie z innym składnikiem i już mam całkiem nowy sos

Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy

 

  • 1 szklanka wywaru
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki usiekanego świeżego koperku
  • 1/2 szklanki świeżo usiekanych listków rzeżuchy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy
W garnuszku o grubym dnie roztopić masło i dodać olej. Usiekać koperek i rzeżuchę. Zasypać tłuszcz mąką i ziołami. Wymieszać. Dolewać wolno na przemian wywar i śmietankę cały czas mieszając by sos gęstniał równomiernie. Żółtko rozrobić w miseczce z kilkoma łyżeczkami ciepłego sosu i wlać do garnuszka. Energicznie roztrzepać. Doprawić sos do smaku solą , cukrem i pieprzem. Podawać do ryb, jajek, warzyw, mięs na parze , makaronu lub ryżu. * Wywar to : - rosół lub bulion -wywar mięsno- warzywny - wywary z gotowania pulpetów -wywar z gotowania warzyw - lub ostatecznie kostki bulionowej ** Ja podałam dziś do ryżu i gotowanego mięsa z kurczaka + gotowanej marchewki
Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy
Baza do każdego sosu to znaczy masło lub inny tłuszcz i mąka
Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy
Zasmażkę rozprowadzić wywarem i śmietanką- dodać żółtko i zioła- przyprawić
Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy
Podałam z gotowaną marchewką i gotowanym mięsem z kurczaka

Tagi:

winogrona