Sposób przygotowania:
Pikantny tort
Przygotowanie:
Mąkę utrzyj z miękką margaryną. Dodaj ostudzony bulion drobiowy i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na cztery części i odstaw do lodówki na 15-20 minut. Po upływie tego na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj z ciasta cienkie, jednakowej wielkości placki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i usmaż na nim placki z obu stron. Jeszcze ciepłe posmaruj masłem i odstaw, by ostygły. Z ugotowanych na twardo jajek wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Białka zetrzyj na tarce, wymieszaj z żółtkami i częścią majonezu. Połowę startego sera również wymieszaj z majonezem. Szynkę zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj majonez i wymieszaj. Masy możesz doprawić solą i pieprzem. Z trzech placków uformuj tort, przekładając go po kolei przygotowanymi masami: serową, jajeczną i szynkową. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj majonezem. Tort przykryj folią i na dobę wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp startym żółtym serem i drobno posiekaną zieleniną
Mąkę utrzyj z miękką margaryną. Dodaj ostudzony bulion drobiowy i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na cztery części i odstaw do lodówki na 15-20 minut. Po upływie tego na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj z ciasta cienkie, jednakowej wielkości placki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i usmaż na nim placki z obu stron. Jeszcze ciepłe posmaruj masłem i odstaw, by ostygły. Z ugotowanych na twardo jajek wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Białka zetrzyj na tarce, wymieszaj z żółtkami i częścią majonezu. Połowę startego sera również wymieszaj z majonezem. Szynkę zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj majonez i wymieszaj. Masy możesz doprawić solą i pieprzem. Z trzech placków uformuj tort, przekładając go po kolei przygotowanymi masami: serową, jajeczną i szynkową. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj majonezem. Tort przykryj folią i na dobę wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp startym żółtym serem i drobno posiekaną zieleniną