Pikantny tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny bardzo pikantny tort

Pikantny tort

Składniki:

Pikantny tort

 

  • Składniki:
  • ciasto: 0,5 szklanki bulionu drobiowego, 180 g. mąki, 2 łyżki stołowe margaryny, 1 łyżka stołowa masła
  • majonezu, 100 g szynki, 2 jajka ugotowane na twardo, 150 g tartego żółtego sera, sól, pieprz, zielenina.

 

Sposób przygotowania:

Pikantny tort
Przygotowanie:
Mąkę utrzyj z miękką margaryną. Dodaj ostudzony bulion drobiowy i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na cztery części i odstaw do lodówki na 15-20 minut. Po upływie tego na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj z ciasta cienkie, jednakowej wielkości placki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i usmaż na nim placki z obu stron. Jeszcze ciepłe posmaruj masłem i odstaw, by ostygły. Z ugotowanych na twardo jajek wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Białka zetrzyj na tarce, wymieszaj z żółtkami i częścią majonezu. Połowę startego sera również wymieszaj z majonezem. Szynkę zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj majonez i wymieszaj. Masy możesz doprawić solą i pieprzem. Z trzech placków uformuj tort, przekładając go po kolei przygotowanymi masami: serową, jajeczną i szynkową. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj majonezem. Tort przykryj folią i na dobę wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp startym żółtym serem i drobno posiekaną zieleniną