p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pikle dmowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Domowe marynaty są jak znalazł w sezonie zimowym

Pikle dmowe

Składniki:

Pikle dmowe

 

  • 3 kg ogórki,
  • 5 łyżek mieszanki warzywnej do marynat,
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 5 łyżek z czubkiem cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

Pikle dmowe
Do przygotowania pikli można wykorzystać bardzo dojrzałe ogórki .Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę mieszanki warzywnej do marynat 1 łyżeczkę gorczycy.
Zagotowujemy składniki na zalewę, zalewamy ogórki, zakręcamy, wstawiamy słoiki do dużego garnka, zalewamy ciepłą wodą.
Pasteryzujemy pod przykryciem, od zagotowania 5 min, wyjąć słoiki, układamy je do góry dnem do wystygnięcia.

Tagi:

marynaty