Sposób przygotowania:
Pikle dmowe
Do przygotowania pikli można wykorzystać bardzo dojrzałe ogórki .Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę mieszanki warzywnej do marynat 1 łyżeczkę gorczycy.
Zagotowujemy składniki na zalewę, zalewamy ogórki, zakręcamy, wstawiamy słoiki do dużego garnka, zalewamy ciepłą wodą.
Pasteryzujemy pod przykryciem, od zagotowania 5 min, wyjąć słoiki, układamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Zagotowujemy składniki na zalewę, zalewamy ogórki, zakręcamy, wstawiamy słoiki do dużego garnka, zalewamy ciepłą wodą.
Pasteryzujemy pod przykryciem, od zagotowania 5 min, wyjąć słoiki, układamy je do góry dnem do wystygnięcia.