p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pikle po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pikle, czyli ogórki bez "środka"

Pikle po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikle po mojemu

 

  • 10 ogórków, mogą być już nawet żółknące
  • 3 szklanki bazy do marynat
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mieszanki do marynat
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Pikle po mojemu
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdka nasienne, układamy dosyć ciasno w słoikach w pionie. Z bazy do marynat z mojego przepisu odlewamy 3 szklanki https://gotujmy.pl/baza-do-marynat,przepisy,97537.html, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 cebule pokrojoną w pół plastry i 1 łyżkę mieszanki do marynat, zagotowujemy aż cebula straci swoją surowość, gorącą marynatą zalewamy pikle, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem aż ostygną. Przechowujemy w chłodnym i ciepłym miejscu.
Pikle po mojemu
Obrane ogórki dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne
Pikle po mojemu
do bazy do marynat dodajemy cebule i łyżkę mieszanki do marynat
Pikle po mojemu
przygotowane ogórki ukłądamy ciasno w słoikach w pionie
Pikle po mojemu
ogórki ułożone w słoikach zalewamy gorącą marynatą

Tagi:

marynaty