justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pikle w zalewie curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajny dodatek do obiadu czy grilla

Pikle w zalewie curry

Składniki:

Pikle w zalewie curry

 

 

  • Zalewa:
  • 1 litr k wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek curry
  • 1 łyżkę pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • koper

 

Sposób przygotowania:

Pikle w zalewie curry
Ogórki dokładnie myjemy ( nie obieramy) kroimy na ćwiartki i lekko solimy. W garnku gotujemy wodę dodajemy do niej ocet ,cukier , obraną i pokrojona w krążki cebule, gorczycę, sól, pieprz, curry i czosnek pokrojony w kawałki. Wszystko zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Z ogórków odlewamy uwolnioną wodę i układamy je pionowo w słoikach. Do każdego słoika wkładamy koper. Zalewamy słoiki zalewą i pasteryzujemy około 15 minut. Smacznego !!!