Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pikle z chili i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekko pikantne pikle, idealne do zimowych sałatek

Pikle z chili i czosnkiem

Składniki:

Pikle z chili i czosnkiem

 

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki octu
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 łyzki oleju
  • 1 główka czosnku

Sposób przygotowania:

Pikle z chili i czosnkiem
Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w ósemki. Jeśli są przerośnięte, usuwamy nasiona i kroimy w wąskie paski. Pokrojone ogórki solimy, mieszamy, odstawiamy na 4 godziny. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Ocet zagotowujemy z cukrem i chili, dodajemy czosnek i 2 łyżki oleju. Wlewamy to do ogórków, mieszamy dokładnie, po czym odstawiamy na całą noc. Rano ogórki wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do góry dnem, po ostygnięciu wynosimy do piwnicy.