Sposób przygotowania:
Pikle w zalewie pomidorowejKrok 1
Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól.
Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele oraz przecier pomidorowy.
Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku.
Krok 2
Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika.
Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 15-20 minut minut( od zagotowania liczymy 10 minut).
Krok 3
Zalewę robiłam 7 razy na 40 słoików o pojemności 900 ml