Sposób przygotowania:
Pikle pomidorowe
Wyparzamy 2 słoiki (400ml). Pomidorki myjemy i osuszamy. Myjemy koperek. Czosnek obieramy.
Do słoiczków wkładamy pomidorki, ząbek czosnku i koperek- zostawiamy ok. 2cm wolnej przestrzeni.
Do garnka wlewamy ocet i wodę oraz cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy- sól i cukier muszą się rozpuścić. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę.
Po 10 minutach ciepłą zalewę rozlewamy z przyprawami do słoików z pomidorkami, tak aby pomidory zostały przykryte.
Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.
Przepis na 2 słoiki po 400 ml.
Do słoiczków wkładamy pomidorki, ząbek czosnku i koperek- zostawiamy ok. 2cm wolnej przestrzeni.
Do garnka wlewamy ocet i wodę oraz cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy- sól i cukier muszą się rozpuścić. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę.
Po 10 minutach ciepłą zalewę rozlewamy z przyprawami do słoików z pomidorkami, tak aby pomidory zostały przykryte.
Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.
Przepis na 2 słoiki po 400 ml.