slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pikle pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam po przepis na pikle pomidorowe. Takie pikle będą super dodatkiem do kanapek z wędliną lub jako przystawka.

Pikle pomidorowe

Składniki:

Pikle pomidorowe

 

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki koperku
  • 1 szkl octu jabłkowego
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Sposób przygotowania:

Pikle pomidorowe
Wyparzamy 2 słoiki (400ml). Pomidorki myjemy i osuszamy. Myjemy koperek. Czosnek obieramy.

Do słoiczków wkładamy pomidorki, ząbek czosnku i koperek- zostawiamy ok. 2cm wolnej przestrzeni.

Do garnka wlewamy ocet i wodę oraz cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy- sól i cukier muszą się rozpuścić. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę.

Po 10 minutach ciepłą zalewę rozlewamy z przyprawami do słoików z pomidorkami, tak aby pomidory zostały przykryte.

Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.

Przepis na 2 słoiki po 400 ml.