Sposób przygotowania:
Pikle w zalewie octowejKrok 1
Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut zalewę.
Krok 2
Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki. Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy ogórki.
Krok 3
Zalewamy gorącą zalewą, na samej górze zostawiamy cebulkę, marchewek( pokrojoną w plasterki) i czosnek. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Zalewa starcza na 4-5 słoików 900 ml