Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Pilaw z rodzynkami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryż namoczyć na 2-3 godziny, osączyć na durszlaku, zalać dużą ilością osolonej

Pilaw z rodzynkami i migdałami

Składniki:

Pilaw z rodzynkami i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Pilaw z rodzynkami i migdałami
Ryż namoczyć na 2-3 godziny, osączyć na durszlaku, zalać dużą ilością osolonej wody, ugotować i odcedzić. w tym czasie przygotować słodki sos owocowy: migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, włożyc do rondelka, zalać 1/2 szkl wrzątku i gotować ok 15 minut. Następnie dodać umyte rodzynki, śliwki, 2 łyżki masła, cynamon, goździki i cukier. Gotować jeszcze 10-15 minut. Do miseczki wbić jajko, roztrzepać, dodać mąkę, dobrze wymieszać i przelać na rozgrzane masło do płaskiego rondla o grubym dnie. Następnie wyłożyć na ciasto ugotowany ryż. Postawić rondel na małym ogniu najlepiej na ochronnej metalowej płytce. Ryż wyjąć na półmisek, obłożyć pokrajanym na trójkąty omletoeym placuszkiem, po wierzch polać słodkim sosem owocowym.