Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Pinzimonio- czyli bukiet z warzyw

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Następna sałatka ?....tak .....ale inaczej podana. Na wzór włoski.

 Pinzimonio- czyli bukiet z warzyw

Składniki:

Pinzimonio- czyli bukiet z warzyw

 

  • W moim "bukiecie" znalazły się:
  • pomidorki koktajlowe
  • swieża cukinia
  • swieża papryka
  • swieży por
  • swieża marchewka
  • salata
  • warzywa jak: rzodkiewki, fasolkę szparagową czy szparagi ( obgotowane), młode cebulki, kalarepa, świeży ogórek, cykoria, buraczki (obgotowane)......
  • SOS do pinzimonio:
  • olej z oliwek
  • ocet basamiczny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pinzimonio- czyli bukiet z warzyw
Umte i obrane warzywa kroimy w pałeczki. Wystarczająco grube aby "stały" równo w szklance czy kubku. Pomidorki koktajlowe czy zawijance z cukini nakłuwamy na patyczki. Układamy przygotowane warzywa w bukiet. Przygotowujemy sos do 'pinzimonio' mieszając olej z oliwek z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Każda porcja ma zawierac "bukiet z warzyw' i sos podany w małym kubku czy filiżance. Konsumujemy warzywa mocząc je kolejno w przygotowanym sosie (nie używając widelca, palcami :-)