zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Pipek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pożywne

Pipek

Składniki:

Pipek

 

  • 1 kg żołądków gęsich lub indyczych (mogą być też kurze)
  • 1 kg cebuli
  • 4 główki czosnku
  • gęsi lub kaczy tłuszcz (ew.oliwa)
  • sól,pieprz,curry

Sposób przygotowania:

Pipek
Żołądki wcześniej parzymy. W dużym rondlu smażymy cebulę,dodajemy czosnek-przemieszamy.Dodajemy żołądki i mieszamy.Dolewamy wodę,dodajemy przyprawy,mieszamy,przykrywamy i dusimy 1,5 godz.kontrolując wodę-w razie potrzeby dolewamy.Później wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.20 min.Dolewamy trochę wody,odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. aby wszystko się zbrązowiło.ŻOŁĄDKI MUSZĄ BYĆ MIĘKKIE. Podajemy z sałatkami jarzynowymi.