Sposób przygotowania:
Bułeczki z sezamem 3
Drożdże rozetrzeć z 1 łyzka cukru,mleko podgrzać i zalać drożdże i wymieszać z 2 łyzkami mąki.Odczyn zostawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić w szklance w mikrofali lub w rondelku na patelni.
Pozostałą mąkę wsypać do miski,połączyć z cukrem wodą jajkiem i ciepłym rozpuszczonym masłem dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki.
Odstawić na pół godziny aby wyrosło w ciepłe miejsce. Nastepnie formować kulki i układac je na blasze wyłożonej pergaminem przykryć ścieraczka i znów zostawić do podwojenia objętości.
Bułeczki smarować rozmąconym żółtkiem ,obficie posypać każda sezamem i piec około 25 minut w temp 190* Podawać z marmoladą.
Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej.
Pozostałą mąkę wsypać do miski,połączyć z cukrem wodą jajkiem i ciepłym rozpuszczonym masłem dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki.
Odstawić na pół godziny aby wyrosło w ciepłe miejsce. Nastepnie formować kulki i układac je na blasze wyłożonej pergaminem przykryć ścieraczka i znów zostawić do podwojenia objętości.
Bułeczki smarować rozmąconym żółtkiem ,obficie posypać każda sezamem i piec około 25 minut w temp 190* Podawać z marmoladą.
Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej.
monikaT83
2milutka
Dziękuję Monisiu:)
edytaha
2milutka
Edytko nie już nie ma: ( spóżniłaś się ...