nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Pistacjowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis zaczerpnięty od Nigelli

Pistacjowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pistacjowe ciasteczka

 

  • Na krem:
  • 60 g pistacji
  • 250 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • Na ciasteczka:
  • 75 g pistacji
  • 125 g cukru pudru
  • białko 2 dużych jajek
  • 15 g drobnego cukru

 

Sposób przygotowania:

Pistacjowe ciasteczka
Na ciasteczka: Pistacje wraz z cukrem pudrem miksujemy w blenderze na drobny pył. Białka ubijamy na sztywną pianę i posypujemy drobnym cukrem. Delikatnie łączymy masę pistacją wraz z białkiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy na blachę łyżką - okrągłe płaskie. Odstawiamy na 10 minut i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Na masę: Miksujemy cukier wraz z pistacjami i ucieramy z masłem. Masę układamy na ciasteczkach i przykrywamy od góry ciasteczkami.
Pistacjowe ciasteczka
Do blendera dodajemy cukier puder i pistacje
Pistacjowe ciasteczka
Miksujemy na gładki pył - powiniem powstać proszek
Pistacjowe ciasteczka
Masło z pistacjami i cukrem pudrem ucieramy na gładką masę
Pistacjowe ciasteczka
Ciasto wykładamy na blachę - robimy łyżką placki